Győri Atlétikai Club Győr város Magyar Antidopping csoport

Klubhírek | Győri Atlétikai Club

Megközelítőleg hetven év után szerepel ismét bajnokságban a Győri AC labdarúgócsapata.

GYAC: játék hatvankilenc év után

A patinás klub futballistái a megyei III. osztály egyik győri csoportjában jelenleg a hatodikak.

Tavaly – hatvanhét évvel a megszüntetése után – alakult újjá a hajdani Győri Atlétikai Club (GYAC), amely 1945-ig a város egyik preferált egyesülete volt. 

Az 1919-ben alapított klubot 1945-ben a hivatali szervek oszlatták fel: „A GYAC működése a demokratikus Magyarországon politikai szempontból nemkívánatos." A Bercsényi ligeti sporttelepet is „államosították". 
A rendszerváltás után sokáig nem történt semmi, mígnem hatvanhét évvel a klub megszűnése után tavaly május 3-án tizenketten újjáalakították a GYAC-ot. Elsősorban azért, hogy a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) egyéni sportágakban neveljen ki tehetségeket.

A napjainkban piros-kék színeket viselő – a váltásra azért volt szükség, mert a korábbi kék-sárga összeállítást képviseli egy másik városi klub, a Gyirmót – csapatban kezdett el futballozni egykoron Lakat Károly, aki később válogatott játékos és szövetségi kapitány is volt – a labdarúgás is szerepet kap a GYAC életében. 

A patinás klub csapata – soraiban olyan rutinos, egykori válogatott labdarúgók, mint Preszeller Tamás vagy Bordás Csaba – a megyei III. osztály egyik győri csoportjában jelenleg a hatodik. Előbbi labdarúgó 55 éves kora ellenére már 5 találatot szerzett csapatában az őszi szezonban, utóbbi még nem talált a kapuba, igaz, a 45 éves Bordás Csaba, ahogy korábban is, a védelmet erősíti.

„Edzőkollégám, Preszeller Tamás szólt, ha ráérek, játszhatnék ebben a patinás, nagy múltú csapatban – kezdte a négyszeres válogatottságig jutó korábbi kiváló hátvéd. – Szívesen mondtam igent, bár számomra mindig első a munka, s csak hétvégén lépek pályára. Legutóbb Ménfőcsanakon fociztam, de ott is már csak az öregfiúknál. Jó kis közösség a csapatunk, a cél, hogy jövőre feljebb lépjünk" – tette hozzá Bordás, aki azt is elmondta: az ellenfeleknél bizony nem mindig tudják, kivel is kerültek szembe.

„A csapattársaink természetesen ismernek bennünket, tisztában vannak a múltunkkal, érezzük a tiszteletet. Az ellenfelek már nem nagyon tudják, kik vagyunk, persze van példa az ellenkezőjére is: a DAC kettő ellen külön ember figyelt Tamásra."

A futballcsapat szerepléséről, az újjáalakítás óta eltelt időszakról Jungi Csabát, a GYAC elnökét is megkérdeztük:

„Bár a labdarúgás nem szerepel az EYOF programjában, de mint a legnépszerűbb sportág és egyesületünk dicső múltjára tekintettel itt is az utánpótlás-nevelés és -képzés beindítását tekintettük legfőbb feladatunknak. Az elődegyesületünk egyik leghíresebb tagjáról elnevezett Dr. Lakat Károly Labdarúgó Utánpótlás Központ beindításán munkálkodunk. Kiváló munkát végez ennek érdekében például Keglovich Ferenc és Glázer György, illetve komoly szerepet vállal az előkészítő munkálatokban Marx Attila is. A Bozsik-programhoz kívánunk csatlakozni, s ezzel párhuzamosan alakul, egyre erősödik a felnőttcsapatunk is."


Partnerek

A Győri Atlétikai Club kiemelt partnerei és főbb támogatói.