Győri Atlétikai Club Győr város Magyar Antidopping csoport

Klubhírek

Százéves a Győri Atlétika Club (GYAC). Az évforduló alkalmából Biczó Zalán egyetemi könyvtáros, helytörténész dokumentumgyűjteményt állít össze levéltári és korabeli sajtótudósítások alapján A Győri Atlétikai Club 1919–1945 címmel.

Könyv jelenik meg a 100 éves klubról: Emlékek a GYAC történetéből

Pontosan száz évvel ezelőtt, a Kossuth Lajos utca 40. szám alatti Rosta-féle vendéglőben jöttek össze Győr sportszerető és cselekvő emberei, akik 1919. augusztus 13-án megalakították a klubot – derült ki a kutatásokból. A könyvben megtalálhatók lesznek a megalakulás dokumentumai, a közgyűlésekről szóló beszámolók, amikben a GYAC tisztségviselői, sportolói, klubtagjai is szerepelnek – olvasható a Győr Plusz hetilap cikkében.


A GYAC jelentős egyesület volt nemcsak Győrben, hanem a magyar sportéletben is. Erről több újságcikk is tanúskodik, amelyek szintén megtalálhatók a kötetben. Korabeli beszélgetések és riportok is színesítik majd az emlékező könyvet. A GYAC 10 és 20 éves évfordulós ünnepségeiről, a Bercsényi-ligeti pályaavatásról és modern tribünről is olvashatunk a kiadványban.

A GYAC vezetői között számos jelentős közéleti személy is volt, mint például Späth Gyula Győr 1936–1940 közötti polgármestere, vagy dr. Valló István Győr polgármester-helyettese, valamint az örökös elnöknek megválasztott dr. Czechmeister Antal fogorvos. Érdekesség például, hogy 1942-ben a klub fővédnöke báró Apor Vilmos megyés püspök lett. A klub működését bemutató kötetet pár ritka fotográfia is színesíteni fogja. A klub 1945-ös kényszerű megszüntetése után 2012-től működik újra. A kötet megjelenése a novemberi Győri Könyvszalonra várható.

Partnerek

A Győri Atlétikai Club kiemelt partnerei és főbb támogatói.