Győri Atlétikai Club Győr város Magyar Antidopping csoport

Klubhírek | Evezés

Nem sikerült kvótát szerezniük a magyar egységeknek az evezősök pótkvalifikációs versenyen Luzernben, ahol a sportág még kiadó helyeit lehetett megszerezni a tokiói olimpiára.

Nem szereztek olimpiai kvótát a magyar evezősök Luzernben

Vasárnapra két magyar hajó maradt versenyben a Luzernben indult hat közül. A Juhász Adrián, Simon Béla férfi kettesre előbb a középdöntős futam várt, de mivel a verseny eredményközlője alapján ott a hatodik helyen zárt, lemaradt a fináléról. A továbbjutáshoz az első három közé kellett volna kerülnie a párosnak. Az egység a 2016-os Európa-bajnokságon aratott diadal után Rióban a kilencedik helyen végzett az ötkarikás játékokon, majd 2017-ben az olimpiai programban nem szereplő kormányos kettesben világbajnok lett. Bár az év elején a törökországi edzőtáborban nagyon jó időket mentek, de tavasszal átestek a koronavírus-fertőzésen, ami meghatározta további edzésmunkájukat, és Luzernre nem sikerült utolérniük önmagukat.
   
A másik magyar egység a Preil Vivien, Gadányi Zoltána női kétpár volt, amely számban mindössze öt egység indult. A magyar hajó a szombati pályaosztóhoz hasonlóan a vasárnapi fináléban is negyedik lett. Az olimpiai részvételhez az első két helyen kellett volna végezni.
   
A magyar evezősök így egyetlen kvótát szereztek a nyárra halasztott olimpiára: április közepén az európai kvalifikációs versenyen egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz harcolta ki az ötkarikás részvétel jogát. A 2016-os játékokon két egységet indíthattak a magyarok - mindkettő az utolsó kvalifikációs lehetőséget ragadta meg -, a Juhász, Simon kettes mellett a másik hajó Pétervári-Molnáré volt, aki a 14. helyen zárt Rióban.

A reményfutamában végig versenyben volt a továbbjutó helyekért, de azokat végül nem sikerült elérnie a nőknél egypárban Bertus Kittinek, könnyűsúlyú kétpárban Abid Syhamnak és Csepel Zsófiának, illetve a férfiaknál a Bácskai Máté, Szabó Márton kétpárnak, valamint a GYAC-os Szabó Bence, és a szolnoki Furkó Kálmán alkotta könnyűsúlyú kétpárnak. A viadalon minden számban az első két helyezett szerez olimpiai kvótát, kivétel a női könnyűsúlyú kettes, ahol az első három utazhat majd Tokióba.

Partnerek

A Győri Atlétikai Club kiemelt partnerei és főbb támogatói.