Győri Atlétikai Club Győr város Magyar Antidopping csoport

Klubhírek | Torna

Mészáros Krisztofer remek teljesítményt nyújtva 81.581 ponttal a 14. helyen végzett Kitakyusuban a tornászok világbajnokságán az egyéni összetett döntőben, ezzel pedig felülírta Supola Zoltán 1995-ben Sabae-ben összetettben elért 16. pozícióját, ami az elmúlt 26 esztendőben az eddigi legjobb helyezés volt a férfiaknál világbajnokság egyéni összetett döntőjében!

Bravúros szereplés a világbajnokságon: Mészáros 14. helyen végzett a döntőben!
A világbajnokság pénteki napján a férfiak egyéni összetett fináléját rendezték magyar érdekeltséggel, hiszen a győri Mészáros Krisztofer élete második felnőtt világbajnokságán rögtön a hatodik helyen kvalifikált a legjobb 24 közé. A Magyar Torna Szövetség beszámolója szerint a GYAC tornásza az első csoportba került, ahol helyet kapott többek között Tokió olimpiai bajnoka, Hashimoto Daiki, valamint a szombathelyi Grand Prix-versenyen is szereplő Illia Kovtun is. Mészáros talajon kezdett, ahol utolsóként szólították, gyakorlatára pedig 13.800 pontot kapott, és az első kör után a 9. helyen állt. Ezt követte a lólengés, ahol a 20 éves magyar sportoló ötödik volt a sorban, és egy nagyon komplett gyakorlattal rukkolt elő, amelyet pontozók 13.716-tal díjaztak, ez pedig több, mint egy tizeddel volt magasabb, mint a kvalifikáció alkalmával. Két szer után Mészáros a hetedik helyről folytatta, következett a gyűrű: 13.066 pont, és az összesített rangsor 16. pozíciója. Az utolsó három szer az ugrás-korlát-nyújtó hagyományosan erős szere a magyar versenyzőnek, ennek megfelelően ugráson 13.833, korláton 13.633, nyújtón pedig 13.533 pontot kapott, és végül 81.581 egységgel a 14. helyen fejezte be a viadalt.

A magyar tornászok közül legutóbb 1993-ban Birminghamben Fajkusz Csaba végzett előkelőbb pozícióban a világbajnokság egyéni összetett döntőjében, ott a 11. helyet szerezte meg.

Ezzel a magyar férfi felnőtt csapat számára véget ért a világbajnokság, a hölgyek azonban még két szerenkénti döntőben érdekeltek, Kovács Zsófia felemáskorláton, Bácskay Csenge ugráson.

Mészáros Krisztofer:
Nagyon boldog voltam, hogy egy csoportban lehettem a regnáló olimpiai bajnokkal. Ez a döntő már más volt, mint a selejtező, komolyabb, feszültebb volt a hangulat. Izgultam, de igyekeztem féken tartani magamat, ez nagymértékben köszönhető annak, hogy rendszeresen dolgozom sportpszichológussal. Nagy rontásom nem volt, kisebb hibák voltak ugyan, de azt éreztem, hogy néha szigorúan pontoznak, bár ez a világbajnokság döntője volt, tehát érthető. Talajon volt ki- és ellépésem is, lólengésem az jobban sikerült, mint a selejtezőben. Gyűrűn volt egy kis pontatlanság, ahogy ugráson is. Korláton már kezdtem fáradni, emiatt volt két kisebb pumpálásom. Nyújtón viszont jól teljesítettem, magasabb pontot kaptam, mint a selejtező alkalmával, örülök, hogy egy ilyen jó gyakorlattal fejeztem be a vb-t. Összességében elégedett vagyok, és nagyon örülök a 14. helynek, és hogy ott lehettem a legjobbakkal az egyéni összetett döntőben.

Szűcs Róbert, Mészáros Krisztofer edzője, a válogatott vezetőedzője:
Nagyon örültem már annak is, hogy Krisztofer döntőbe jutott, és persze annak is, hogy “Titi” nem rontott nagyot a fináléban. Tény, hogy nem is tornázott úgy, mint a kvalifikáció alkalmával, de néhány esetben megítélésem szerint nem kapott olyan pontot, mint amit megérdemelt volna. De ez érthető, mivel pontozásos sportág lévén Krisztofernek nevet kell még szereznie magának. Tanulni jöttünk ide, ha valaki előzetesen ezt a forgatókönyvet vázolja fel, ilyen pontokkal, nem hittem volna neki, legjobb esetben is reméltenykedtem valami hasonlóban.

Altorjai Sándor, csapatvezető:
Boldog vagyok Krisztofer teljesítménye láttán, jól tornázott, ahogyan az élmezőny is, most nem rontottak annyit, mint a kvalifikáció alkalmával. Azt el kell mondjam: Krisztofer egy nagyon fiatal, jó képességű tornász, akiről azt gondolom, hogy most letette a névjegyét. Ezt a nemzetközi visszhang is jelzi, sokan odajöttek és gratuláltak a teljesítménye láttán, egyértelműen övé a jövő."

Partnerek

A Győri Atlétikai Club kiemelt partnerei és főbb támogatói.